צוואות וירושות
צוואה
עם לכתו של אדם לבית עולמו, הוא מותיר אחריו לרוב כספים, נכסים, זכויות וחובות (״עזבון״). צוואה היא למעשה מסמך משפטי בו אותו אדם משאיר הוראות לגבי מה יעשה בעזבונו לאחר פטירתו, לרבות קביעת זהות היורשים (״הזוכים״ עפ״י הצוואה), אופן חלוקת העזבון בין אותם זוכים, קביעת תנאים מיוחדים לקבלת רכוש וכיו״ב. חוק הירושה במדינת ישראל מכיר במספר סוגים של צוואות, לרבות צוואה שנערכה בכתב ידו של המצווה; צוואה בעדים; צוואה בפני רשות (שופט, רשם הירושה, נוטריון); צוואה בעל-פה (במקרים מיוחדים). הסוג הנפוץ ביותר הוא צוואה בעדים - המצווה חותם על מסמך כתוב בו הוא מפרט את רכושו, זהות הזוכים ואופן חלוקת הרכוש ביניהם בפני שני עדים שאינם קרובי משפחתו שאין להם כל עניין בצוואתו. לאחר פטירת המצווה, מוגשת הצוואה המקורית במשרדי רשם הירושה כדי לקבל צו המעניק לצוואה תוקף מחייב, אשר באמצעותו תתאפשר חלוקת עזבון המצווה בהתאם להוראות שציין בצוואתו.
ירושה על פי דין
ירושה על פי דין מהווה ״ברירת המחדל״ לחלוקת עזבונו של אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה. חוק הירושה במדינת ישראל מכיר למעשה בקרוביו של המנוח כיורשיו החוקיים, כאשר המעגל הראשון הוא בני משפחתו של המנוח מדרגה ראשונה (בן/בת זוג וילדים), ואם הנפטר לא הותיר אחריו בן/בת זוג ואין לו צאצאים, פועלים עפ״י סדר הירושה הקבוע בחוק. אופן חלוקת העזבון במקרים של ירושה עפ״י דין הוא שוויוני, כך שבן/בת הזוג של המנוח יירשו מחצית מעזבונו והמחצית השניה תחולק בין צאצאיו בחלקיו שווים ביניהם. גם במקרה של ירושה עפ״י דין, בכדי שניתן יהיה לבצע פעולות הקשורות בעזבונו של המנוח (לרבות העברת זכויות בנכסי מקרקעין, ניהול כספים וכד׳) נדרשת הגשת בקשה למתן צו ירושה במשרדי רשם הירושה.
בקשות לצו ירושה, צו קיום צוואה וסוגיות נוספות
משרדנו מלווה את לקוחותיו בתהליכים החשובים של עריכת צוואות ברורות ותקניות, הפקדתן במשרדי רשם הירושה במידת הצורך, עריכה והגשת בקשות למתן צו קיום צוואה או צו ירושה והכל באופן המקצועי והאדיב ביותר, בהתחשב בכך שמדובר בנושאים רגישים. באופן זה, ניתן להקטין את הסיכוי שתתעוררנה מחלוקות בנושאי הרכוש והעזבון של אדם שנפטר, בהינתן שאותו אדם השאיר אחריו הוראות ברורות אשר קיבלו תוקף משפטי מחייב.
חשיבותם של עריכת צוואה והליווי המשפטי הצמוד שראוי לקבל הן בעת עריכתה והן לאחר מכן בעת הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה (וצו ירושה) הובאו לעיל בתמצית. קיימות סוגיות רבות ונוספות אשר יש להידרש אליהן, לרבות הסוגייה הנפוצה של ״צוואה הדדית״ (צוואה בה בני זוג מורים כי כל עזבונם יעבור לבן הזוג שנותר בחיים ולאחר מכן לילדיהם).